četrtek, 26. maj 2022

Analiza neurja s točo na Madžarskem

 

Časovni okvir

V sredo 25.5.2022, so bili odlični pogoji za nastanek superceličnih neviht, ki so povzročile ponekod gmotno škodo, predvsem zaradi zelo debele toče in močnih nalivov ter sunkov vetra. 

Ekipa

Ekipa Neurje.si je bila spet na lovu za nevihtami. Tokrat se nam je obetal velik ulov, ki smo ga pričakali v Sloveniji, na Madžarskem in na Hrvaškem. Sam sem se s Timom Grešakom in Kristjanom Cizerlom, odpravil na Madžarsko, kjer smo pričakali prihod supercelične nevihte iz Avstrije, ostali člani ekipe Matej ŠtegarGregor Božič ter ostali, so pričakali multicelični sistem sprva v Sloveniji nato pa še na Hrvaškem.

Animacija

Prikaz animacije poti super celične nevihte v Avstriji in v Sloveniji. Vir: meteo.pileus.si





Opis situacije

Lov na Madžarskem

Ob 13.uri so se v Alpah blizu gore Zirbitzkogel, pojavili prvi vijolični odboji, ki zelo povečajo verjetnost močnih nalivov, toče, udarcev strel in silovitega nevihtnega piša. Ta nevihta v razvoju je potovala v smeri Z-V, proti Grazu. 

Po natančnem pregledu situacije, sva se s Kristjanom dobila pri Sveti Trojici v Slov. Goricah in se od tam odpravila naprej proti Vučji Vasi, kjer sva pričakala še Tima. Nato smo skupaj glede na pot super celice iz Avstrije določili, kje bomo jo pričakali. 

Prikaz 3D radarske animacije nevihte nad Alpami. Vir: meteo.pileus.si

Po 14.uri je pripotovala na ravnino in se tam okrepila in prerasla v močnejšo super-celico. Kljub oblačnosti v Avstriji in ne preveč visokim temperaturam, denimo med 21 in 25 stopinj Celzija, so bili vetrovni in energijski pogoji zato toliko boljši.

Prikaz 3D radarske slike super celice v Avstriji. Vir: meteo.pileus.si

Okoli 14.30 ure je zadela južni in deloma osrednji del Graza. Nato smo malo počakali, da smo videli, če bo še ostala okrepljena in nato je odločitev padla in naša naslednja postojanka je bila severno od kraja Zalalövő na Madžarskem, kar pomeni, da smo šli proti severu, da bi jo prestregli zgoraj, če bi slučajno kasneje oslabela, kar je pa pomenilo, da bi ob primeru, če nastanejo kakšne supercelice v Sloveniji, imeli daljšo pot nazaj proti jugu, ker blizu ni bilo avtoceste, ampak samo regionalna cesta.

Na zemljevidu je prikazana lokacija, kjer smo pričakali to super celično nevihto iz Avstrije (rdeča pika s puščico), tukaj je začela počasi zavijati navzdol proti jugovzhodu (z črno puščico je prikazana pričakovana smer), ker je zgoraj pritiskala oslabljena fronta z vetrovi severnih smeri, kjer je prevladoval severovzhodnik, zato je bila to odlična lokacija, razen če bi potovala še južneje, kar bi pomenilo, da bi se tudi mi morali premakniti južneje.

Prikaz 3D radarske slike razdalje od lokacije slikanja do super celice nad Avstrijo. Vir: meteo.pileus.si

Ko je bila supercelica severno od Feldbacha, je bilo jasno, da zavija navzdol. Takrat so tudi nad severovzhodnim delom Slovenije začele nastajati prve nevihte, ki so se hitro razvile v supercelične nevihte z debelejšo točo!

Prikaz 3D radarske slike s podatki meteorološke postaje Benedikt. Vir: meteo.pileus.si

Ob 15:30 smo prišli do lokacije severno od kraja Zalalövő. Tam smo imeli zelo lep pogled proti prihajajoči supercelici.

Avtor: Amadej Krepek

 Na spodnji sliki vidimo našo lokacijo in radarsko sliko v času, ko je nastala zgornja slika. Spodaj se že vidi shelf od daleč.

Prikaz 3D radarske slike razdalje od super celice. Vir: meteo.pileus.si

Proženje se je začelo tudi južneje in zahodneje tako da smo za lepše strukture morali iti malo nižje na drugo lokacijo zaradi ovir pogleda proti zahodu in jugozahodu. Nato so se strukture vedno bolj razvijale in slikal sem prvo lepotico tega dneva. Spodaj je še radarska slika in naša lokacija ter lokacija super celice.

Avtor: Amadej Krepek

Prikaz 3D radarske animacija. Vir: meteo.pileus.si

Naslednji wall cloud je zelo lepo ulovil Tim. Vidi se inflow - torej dovod toplega zraka, ki je gorivo za super celice.

Avtor: Tim Grešak

Prikaz 3D radarske slike padavin. Vir: meteo.pileus.si

Lepe strukture smo ujeli celotna ekipa. Tale super celica se je spet malce okrepila in smo dobili strukture. Nato smo morali hitro od reagirati proti vzhodu in nato na regionalno cesto proti jugu, saj smo začeli loviti tisto super celico, ki se nam je približevala iz Slovenije in je zavijala desno proti Lendavi.

Avtor: Tim Grešak

Avtor: Amadej Krepek



Nameravali smo se ustaviti malo pred Veliko Kanižo, vendar zaradi velike možnosti toče in zelenih oblakov, smo se odločili da se ustavimo pred avtocesto za minuto in nato poskušamo najti pot vstran od debele toče. Po poti sva s Timom še slikala s pametnim telefonom še nekaj slik.

Prikaz radarske slike super celice z debelo točo pred Veliko Kanižo. Vir: meteo.pileus.si


Avtor: Tim Grešak

S puščico na spodnji sliki je označeno, kako veliko je bilo območje, kjer je padala toča in tej super celici nismo mogli kar tako zbežati, saj je potovala zelo hitro.

Prikaz vijolične bule z debelo točo, ki nam je sledila po avtocesti. Vir: meteo.pileus.si


Prikaz vijolične bule, ki je potovala naprej proti vzhodu. Vir: meteo.pileus.si


Avtor: Tim Grešak


Avtor: Amadej Krepek

Nato smo se odpravili nazaj proti Sloveniji. Na poti se nam je še ustvarila ena LP-jevka, ki je bila najbolj fotogenična.

Prikaz radarske slike, naše lokacije in odbojev. Vir: meteo.pileus.si

Avtor: Amadej Krepek

Avtor: Amadej Krepek


Avtor: Tim Grešak


Avtor: Tim Grešak